Prima ediție a Conferinței farmaciilor comunitare
În data de 8 octombrie 2022, aproape 200 de farmaciști s-au adunat la Brașov pentru a lua parte la dezbateri în cadrul primei ediții a Conferinței farmaciilor comunitare, cu tema „Cod CAEN 4773 - Provocări. Tendințe. Evoluție.”
În cadrul celor trei paneluri propuse de Asociația Farmaciilor Independente Ethica, s-au adus în discuție subiecte de actualitate pentru farmacia comunitară de azi, iar invitații la eveniment au punctat unele dintre cele mai arzătoare aspecte.
Vă reamintim o parte din cei care au dat curs invitației de participa în mod activ la dezbateri, cărora le mulțumim pentru intervențiile argumentate și recomandările realizate:
- Domnul Eugen-Remus Negoi, Comisia pentru sănătate, Senatul României
- Doamna Ioana Mihăilă, fost ministru al sănătății
- Domnul Petru Crăciun, Director Studii și Strategie, Colegiul Farmaciștilor din România
- Doamna Raluca Zoițanu, Președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie
- Domnul Florin Alboni, avocat, AFIE
De asemenea, domnul Răzvan Prisada, președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a transmis gândurile sale prin intermediul unei înregistrări video, iar aspectele subliniate de către acesta au fost valoroase pentru dezbaterile din cadrul conferinței.
Mai mult, Vicepreședintele International Pharmaceutical Federation, din care AFIE face parte, domnul Lars-Åke Söderlund, a prezentat pe larg serviciile farmaceutice care se realizează în Europa, precum și impactul acestora asupra comunității, a sănătății publice și a bugetului statelor.
Primul panel, „Legislația farmaceutică - sprijin sau barieră în activitatea de zi cu zi?”, moderat de doamna jurist Mihaela Pop, Director Executiv AFIE, a adus în prim-plan necesitatea armonizării legislației curente din România, problemele grave care apar atunci când există interpretări ale cadrului legislativ, diferite de la o instituție la alta, și cât de benefică este consultarea tuturor actorilor (nu doar instituțional, ci și a celor din piață) pentru a preîntâmpina anumite probleme sau pentru a le rezolva atunci când acestea apar.
O parte din concluziile primului panel sunt următoarele:
- Consultarea dintre generatorii de legislație și cei care trebuie să o verifice și să o aplice este, în acest caz, singura soluție pentru a clarifica situația.
- Datorită lipsei de consultare cu cei implicați, deseori se întâmplă ca o modificare legislativă să aducă cu sine beneficii pentru anumite categorii și în același timp consecințe nefaste pentru alte categorii de subiecți cărora li se aplică. Pentru a evita astfel de consecințe, este imperios necesar ca atunci când se aduce o modificare unui act normativ, să existe vaste consultări și analize înainte ca acea intenție de modificare să devină lege.
Rolul farmacistului în comunitatea sa și în sănătatea publică a fost subliniat în al doilea panel, „Farmacia - furnizor de servicii în inima comunităților”, moderat de doamna farm. Cristina Pavel, Președinte AFIE, și de doamna Conf. univ. dr. farm. Elena Dinte, Președinte Colegiul Farmaciștilor Cluj. Au fost prezentate pe larg serviciile farmaceutice care sunt aprobate în România în nomenclatorul acestora și au fost purtate dezbateri constructive asupra pașilor următori necesari pentru ca aceste servicii să fie implementate și remunerate de către statul român:
- Dezvoltarea unor programe pilot de implementare a unor servicii farmaceutice;
- Susținerea acestor proiecte pilot din fonduri externe;
- Colaborarea și comunicarea cu medicii, în special cu medicii de familie.
Ultimul panel a adus în discuție o temă fără de care asistența farmaceutică nu poate exista - „Sustenabilitatea economică a farmaciei comunitare”, panelul fiind moderat de doamna farm. Dana Coltofeanu, Vicepreședinte AFIE, și de doamna farm. Magdalena Vihocencu, membru AFIE. Cele două teme care au fost dezbătute s-au referit la 1. criteriile de înființare a farmaciilor de circuit deschis - criteriul geografic și criteriul demografic, precum și oportunitatea reintroducerii criteriului geografic (de distanță) și a celui demografic în mediul rural, și 2. marjele de adaos ale farmaciilor pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, care sunt foarte mici, nu au mai fost modificate de peste 10 ani și în cazul unor medicamente scumpe, farmacia iese de fapt pe minus din eliberarea produselor.
Concluziile acestui panel sunt următoarele:
- Este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încuraja și pentru a susține farmaciile comunitare din mediul rural, din zone dezavantajate sau perifice;
- Rolul criteriilor de înființare a farmaciilor este dublu, atât pentru a proteja pacientului, cât și farmacia;
- Marjele de adaos pentru medicamentele Rx trebuie să fie modificate, fie prin creșterea procentuală a acestora, fie prin modificarea intervalelor de prețuri pentru care se aplică anumite cote de adaos.
Dezbaterile constructive, care au avut poziționări valoroase din partea invitațiilor pe diferitele teme abordate, precum și intervenții relevante din partea participanților la conferință, au dus la creionarea unor demersuri viitoare ale asociației, pe termen mediu și lung, care vor fi finalizate în grupurile de lucru care vor fi alcătuite din farmaciști. O parte dintre acestea vor fi transformate în demersuri către autoritățile din domeniul sănătății ca solicitări de modificare și îmbunătățire a cadrului normativ, o parte se vor transforma în proiecte ale farmaciștilor AFIE.
- Vizualizări: 2243