ghid adresat farmaciștilor pentru sprijinirea pacienților în a-și asuma în mod responsabil autoîngrijirea
În 23 februarie 2021, FIP a lansat un ghid adresat farmaciștilor pentru sprijinirea pacienților în a-și asuma în mod responsabil autoîngrijirea (monitorizarea independentă a sănătății și luarea propriilor decizii cu privire la sănătatea lor și a celor apropiaţi), care a fost discutat în cadrul unui webinar online. Dacă nu ați reușit să participați atunci, puteți să vizualizați înregistrarea evenimentului prin accesarea acestui link.
Scopul acestui ghid este de a oferi îndrumări relevante și concise despre autoîngrijire farmaciștilor, pe care să le transmită mai ușor pacienților. Totodată, își propune să ajute farmaciștii în a face față barierelor și provocărilor autoîngrijirii în diferite contexte, în timp ce se prezintă beneficiile optimizării autoîngrijirii și impactul acesteia asupra sistemelor de sănătate.
În acest ghid sunt descrise câteva afecțiuni obișnuite, deseori gestionate prin autoîngrijire (durerea în gât, tulburările gastro-intestinale, durerile musculo-scheletice, febra la copii, sănătatea sexuală și dezinfecția) și posibile opțiuni de tratament.
Ghidul integral în limba engleză poate fi găsit aici, iar în cele ce urmează vom prezenta pe scurt câteva aspecte generale despre autoîngrijire, precum și câteva date de interes pentru farmaciști.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește autoîngrijirea ca fiind „capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a promova sănătatea, de a preveni bolile, de a menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui furnizor de servicii medicale”.1 Considerat „cel mai vechi tip de îngrijire”, autoîngrijirea reprezintă una dintre cele mai promițătoare abordări pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții.
Prin autoîngrijire, pacienții își asumă roluri active în gestionarea sănătății și bunăstării lor. De asemenea, aceasta încurajează furnizarea de servicii centrate pe pacient, care, în consecință, pot îmbunătăți rezultatele la nivel individual și în cadrul sistemului de sănătate.2 Capacitatea unei persoane de a se concentra pe auto-îngrijire este adesea limitată de situația socio-economică, nivelul de educație în domeniul sănătății și accesul la sfaturile profesioniștilor.3
Farmaciștii sunt esențiali în susținerea și promovarea autoîngrijirii către pacienți și familiile acestora, fiind profesioniștii din domeniul sănătății cei mai ușor accesibili.4 Este foarte important ca farmaciștii să-și folosească cunoștințele și expertiza, pentru a îmbunătăți rezultatele în domeniul sănătății și economic.5
În decembrie 2021, OMS a lansat un document în care se discută despre intervențiile de autoîngrijire și clasificarea acestora. Aceste intervenții includ „medicamente de calitate însoțite de dovezi științifice, dispozitive medicale, diagnostice și/sau tehnologii digitale care pot fi furnizate total sau parțial în afara serviciilor formale de sănătate și care pot fi utilizate cu sau fără sprijinul unui profesionist în domeniul sănătății.6
Prin acest document OMS și-a propus să promoveze un limbaj ușor de înțeles și să creeze o legătură între cercetători, factorii de decizie politică și coordonatorii programelor de sănătate, delimitând cinci domenii cheie:
- Sintetizarea datelor și a informației din cercetare;
- Promovarea comunicării și susținerii;
- Efectuarea inventarelor naționale și analizarea contextului actual;
- Evidențierea nevoilor pe baza provocărilor identificate în sistemul de sănătate;
- Crearea măsurilor operaționale pentru implementare.6
Intervențiile sunt grupate în jurul diferitelor profiluri de utilizator primar, inclusiv îngrijitori, personal din domeniul sănătății, coordonatori ai programelor de sănătate, factorii de decizie în domeniul sănătății și autoritățile de reglementare.
Rolul cheie pe care farmaciștii îl pot juca în autoîngrijire este acela de susținere, promovare și supraveghere a intervențiilor de autoîngrijire la persoanele din comunitățile lor, cu scopul îmbunătățirii sănătății. Prin rolurile deținute, farmaciștii pot răspunde nevoilor oamenilor prin sprijinirea intervențiilor de autoîngrijire și ajutându-i să depășească provocările sistemului de sănătate.
Matricea de autoîngrijire (self-care matrix = SCM) este un instrument important care ia în considerare cele patru „dimensiuni cardinale ale auto-îngrijirii”. SCM oferă diverse perspective pentru a permite farmaciștilor să înțeleagă mai bine persoana și factorii societății care influențează autoîngrijirea. Prin dobândirea acestor cunoștințe, farmaciștii vor putea să sprijine pacienții în maximizarea autonomiei lor și să susțină luarea deciziilor centrate pe persoană.
Cele patru dimensiuni cardinale ale autoîngrijirii7 sunt:
- Activitățile de auto-îngrijire - reprezintă ansamblul de activități pe care le poate face fiecare pentru a-și menține sau îmbunătăți sănătatea fizică și bunăstarea. Aceste activități se referă în mod direct la capacitatea persoanelor de a se îngriji în diferite situații.
- Comportamentele de auto-îngrijire - se referă la contextul grupurilor sociale și al indivizilor din împrejurimile imediate. Acestea analizează modul în care interacțiunile contribuie la adoptarea pe termen lung a obiceiurilor de autoîngrijire care să îmbunătățească sănătatea.
- Contextul de autoîngrijire și dependența individuală de sprijin și resurse externe - subliniază gradul de interacţiune dintre un individ şi sistemul de sănătate, luând în considerare dependența de bază a individului de surse externe.
- Mediul de autoîngrijire - face referire la politică, contextul social și de sănătate publică, mediul construit și chiar spațiile ecologice, cum ar fi parcuri și spațiile verzi.
Rolul farmaciștilor în susținerea autoîngrijirii
Farmaciștii sunt cei mai accesibili profesioniști din domeniul sănătății, care sunt plasați în mod convenabil în comunităților noastre, conferindu-le o poziție unică de a ajuta pacienții. Farmaciştii au fost şi continuă să fie în contact strâns cu membrii comunităţii lor, care fac parte din toate categoriile sociale. Astfel, au ocazia de a educa pacienţii cu privire la modalităţile eficiente de a gestiona afecţiuni minore și de a preveni bolile printr-o relație de încredere și loialitate.
Farmaciştii sunt, de asemenea, bine pregătiţi pentru a le oferi pacienților sfaturi bazate pe dovezi științifice pentru o gamă largă de subiecte, inclusiv intervențiile pentru autoîngrijire și utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală în tratamentul afecțiunilor minore.8,9
Această apropiere permite farmaciștilor să ofere servicii de asistență farmaceutică concentrându-se pe elementele cheie, managementul medicamentelor, comunicarea și coordonarea îngrijirii și educarea și instruirea pacientului.10
Politicile de sănătate publică ar trebui să reflecte mai proeminent beneficiile autoîngrijirii, în special demonstrând cum poate autoîngrijirea îmbunătăți sănătatea și bunăstarea în completare cu sistemele formale de asistență medicală. Autoritățile guvernamentale din domeniul sănătății pot promova autoîngrijirea prin furnizarea unor servicii de îngrijire primară eficiente și incluzive populației, în special prin intermediul farmaciilor comunitare, prin informații de calitate privind asistența medicală și acces ușor la serviciile de îngrijire preventivă și îngrijire suplimentară.
Pe termen lung, sistemele vor beneficia de alocarea eficientă a resurselor între serviciile de îngrijire primară și cele de specialitate.
În ultimele decenii, farmacia a evoluat substanțial în moduri care ajută profesia să susțină autoîngrijirea. Cu toate acestea, mai sunt încă multe progrese de făcut. Un impediment mare este percepția asupra profesiei. Educația și formarea îmbunătățită este absolut necesară ca farmaciștii să vină în sprijinul pacienților în autoîngrijire. Progresul autoîngrijirii în farmacie va necesita un efort comun din partea mai multor regiuni și țări. Dezvoltarea profesiei de farmacist este, cu siguranță, un obiectiv comun pentru toți farmaciștii din întreaga lume.
FIP își propune să motiveze profesioniștii din farmacie să susțină autoîngrijirea în farmacie, stabilind, de asemenea, și obiective măsurabile. FIP și-a unit recent forțele cu Global Self-Care Federation într-o declarație comună prin care evidențiază responsabilitățile farmaciștilor în eliberarea produselor de autoîngrijire, sprijinirea pacienților prin educație, participând la colaborări multidisciplinare și încurajând indivizii să facă alegeri proactive pentru sănătatea lor.
Asociația Farmaciilor Independente Ethica susține inițiativa FIP și își dorește să contribuie la susținerea autoîngrijirii în farmacie.
În continuare vom detalia pe scurt cele 6 categorii abordate în acest ghid:
- Durerea în gât este o afecțiune comună, iar farmaciștii pot juca un rol în identificarea simptomelor și gestionarea lor cu medicamente fără prescripție medicală și intervenții non-farmacologice. Pentru că durerea în gât este una dintre cele mai frecvente simptome care conduc la utilizarea nejustificată a antibioticelor, farmaciștii pot juca un rol important în screening-ul și trimiterea pacienților către medic, pe lângă educarea acestora și monitorizarea utilizării medicamentelor.
- Tulburările gastrointestinale pot fi influențate de mai mulți factori ai stilului de viață, inclusiv dieta, stresul, și utilizarea anumitor tipuri de medicamente. Este important ca farmaciștii să ia în considerare acești factori când interacționează cu pacienții care prezintă astfel de simptome. Diferite medicamente fără prescripție medicală sunt disponibile pentru a trata simptomele legate de tulburările gastrointestinale, astfel farmaciștii având posibilitatea de a oferi sfaturi de încredere și acces la produse de autoîngrijire care pot oferi alinare celor afectați.
- Durerea musculo-scheletică reprezintă o problemă predominantă în comunitate, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente interacțiunii cu farmacistul. La evaluarea potențialelor cauze și a caracteristicilor durerii, farmaciștii ar trebui să ia în considerare și aspecte ocupaționale și comportamentale. Diferite formulări de medicamente fără prescripție medicală sunt disponibile pentru farmaciști astfel încât aceștia să recomande cel mai potrivit tratament.
- Febra la copii este un simptom frecvent prezentat în farmaciile comunitare. Farmaciştii au un rol important în asigurarea și oferirea de ajutor pacienților și familiilor acestora. Vârsta, vaccinurile și episoadele de plâns recente sunt factori importanți care trebuie luați în considerare când se determină cel mai adecvat tratament sau necesitatea trimiterii la medic. În plus față de recomandările privind medicamentele, farmaciștii pot oferi consiliere privind alte subiecte legate de febră, cum ar fi metoda corectă de măsurare a temperaturii, opțiunile de hidratare și opțiuni non-farmacologice.
- Sănătatea sexuală cuprinde diferite afecțiuni care variază în funcție de sex și vârstă. Farmaciştii trebuie să conducă conversații respectuoase, care uneori pot deveni dificile, și să ofere sfaturi bazate pe dovezi cu privire la subiecte confidențiale. De asemenea, pot să sfătuiască persoanele cu privire la utilizarea unei game largi de abordări de autoîngrijire pentru îmbunătățirea sănătății sexuale și practici sexuale mai sigure.
- Dezinfecția este un aspect esențial în prevenirea bolilor transmisibile. Curățarea și dezinfecția ar trebui implementate și practicate în mod regulat, chiar și după pandemie și în sezoanele de vârf ale bolilor transmisibile, precum gripa. Pentru a sprijini dezinfecția, este important ca suprafețele și dispozitivele utilizate frecvent, să fie dezinfectate în mod regulat. Spălarea mâinilor este, de asemenea, o strategie importantă care ar trebui să fie înrădăcinată în rutina zilnică a farmaciștilor, și care ar trebui promovată în mod regulat pacienților, ca minimizare a riscului de transmitere a bolii.
Referințe:
- World Health Organization. Self care for health. WHO Regional Office for South-East Asia: 2014. updated 2020. [accessed: 13 July 2021]. Available at: https://apps.who.int/iris/handle/10665/205887.
- World Health Organization. What do we mean by self-care? : 2021. updated 2021. [accessed: 13 July 2021]. Available at: https://www.who.int/reproductivehealth/self-care-interventions/definitions/en/.
- Walker RJ, Gebregziabher M, Martin-Harris B et al. Independent effects of socioeconomic and psychological social determinants of health on self-care and outcomes in Type 2 diabetes. Gen Hosp Psychiatry. 2014;36(6):662-8. [Cited: 22 November 2021]. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25103544/.
- Manolakis PG, Skelton JB. Pharmacists' contributions to primary care in the United States collaborating to address unmet patient care needs: the emerging role for pharmacists to address the shortage of primary care providers. Am J Pharm Educ. 2010;74(10):S7. [Cited: 14 July 2021]. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058447/
- McCallian DJ, Cheigh NH. The pharmacist's role in self-care. J Am Pharm Assoc (Wash). 2002;42(5 Suppl 1):S40-1. [Cited: 24 July 2021]. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12296549/
- World Health Organization. Classification of self-care interventions for health: a shared language to describe the uses of self-care interventions. Geneva: [Internet]. 2021. [Cited: 10 January 2022]. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/9789240039469.
- El-Osta A. The self-care matrix: A unifying framework for self-care. SelfCare. 2019;10:38-56. [Cited: 14 July 2021]. Available at: https://selfcarejournal.com/article/the-self-care-matrix-a-unifying-framework-forself-care/.
- Gregory PA, Austin Z. How do patients develop trust in community pharmacists? Res Social Adm Pharm. 2021;17(5):911-20. [Cited: 15 July 2021]. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32814664/
- International Pharmacists Federation (FIP). Community pharmacists have a crucial role to play in responsible over-thecounter pain management [Internet]. 2021. updated 5 July 2021. [accessed: 19 July 2021]. Available at: https://www.fip.org/file/5007
- Alliance for Home Health Quality and Innovation. Improving Care Transitions Between Hospital and Home Health: A Home Health Model of Care Transitions [Internet]. 2014. updated 2020. [accessed: 19 July 2021]. Available at: http://ahhqi.org/images/uploads/AHHQI_Care_Transitions_Tools_Kit_r011314.pd.
- Vizualizări: 2195