Skip to main content

AFIE solicită decontarea integrală a medicamentelor eliberate de farmacii

Asociația Farmaciilor Independente Ethica a transmis o nouă adresă către Guvernul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Sănătății și Casei de Asigurări de Sănătate, prin care a solicitat decontarea integrală a contravalorii medicamentelor eliberate de către farmaciile comunitare, precum și respectarea cadrului legislativ intracomunitar în ceea ce privește combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

 

Practica din ultimele luni a caselor de asigurări de sănătate (care reflectă de fapt practica de la nivel central a instituțiilor responsabile cu alocarea fondurilor) a fost de a diminua perioadele de întârziere efectivă, existente fără îndoială, prin decontarea parțială a unor facturi emise de farmaciile comunitare pentru medicamentele eliberate populației. Considerăm că decontarea parțială a facturilor aferente medicamentelor eliberate nu reprezintă îndeplinirea obligației contractuale de către casele de asigurări de sănătate în relație cu farmaciile, ci este mai degrabă o formă de mascare a întârzierilor mari la plată care există de fapt în raport cu domeniul farmaceutic, care nu rezolvă în niciun caz consecințele financiare cu care farmaciile se confruntă din acest motiv.

Subliniem încă odată faptul că decontarea facturilor către farmaciile comunitare se realizează deosebit de îngreunat în special pentru acele medicamente care au costuri ridicate, de ordinul zecilor de mii de lei, utilizate în programele naționale de sănătate, pentru pacienți cu boli grave, precum diferitele tipuri de cancer. Este deosebit de îngrijorător faptul că, tocmai pentru acești pacienți, statul român nu găsește în continuare soluții și măsuri prin care să asigure alocarea fondurilor necesare tratamentului. De asemenea, este important de menționat faptul că, pentru farmaciile comunitare, medicamentele cu costuri mari aduc de fapt pierderi semnificative pentru farmacie, în niciun caz profit (în special din cauza marjelor de adaos infime). În acest context, decontarea cu întârziere și/sau parțială a medicamentelor din programele naționale de sănătate nu face decât să aducă un deserviciu sănătății pacientului, deoarece farmaciile nu vor mai putea să susțină financiar aprovizionarea cu medicamente scumpe.

Totodată, am adus în atenție și lipsa de uniformitate la nivelul caselor de asigurări de sănătate în ceea ce privește decontarea propriu-zisă a sumelor aferente medicamentelor eliberate de farmacii, existând diferențe majore între județe. Astfel, în majoritatea județelor sunt realizate plăți către farmacii, chiar și prin decontare parțială, cu întârzieri mai mici, de ordinul zilelor, însă există cu toate acestea județe la care întârzierile la plată sunt mult mai mari, de peste 30 de zile – menționăm aici spre exemplu județele Hunedoara, Arad, Prahova, Alba, Suceava. Considerăm că această situație reflectă un comportament discriminatoriu la nivel național între diferitele zone ale țării, discriminatoriu atât pentru farmaciile comunitare în relație cu CAS, cât în special pentru pacienții care au de suferit prin lipsa tratamentului. Dorim să înțelegem de ce pentru tratamentul pacienților din Brașov, de exemplu, se găsesc fonduri, iar pentru medicamentele pacienților din Hunedoara nu. De asemenea, am solicitat ca statul român să ia măsurile necesare pentru ca astfel de situații să fie rezolvate.  

Respectarea cadrului legislativ intracomunitar în ceea ce privește combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale

Menționăm faptul că doar pentru farmaciile comunitare este prevăzut un termen de plată de 60 de zile, ceilalți furnizori aflați în relație cu casele de asigurări de sănătate având termene de plată mai mici de 30 de zile. De asemenea, doar pentru farmaciile comunitare termenul de plată este corelat și depinde de data depunerii facturii pentru toți ceilalți furnizori, termenele de plată se calculează de la finalul lunii în care au fost acordate serviciile medicale.

Considerăm că aceste aspecte nu respectă prevederile Directivei Europene 7/2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, având în vedere că este utilizată data depunerii facturii pentru calcularea termenelor de plată și totodată deoarece nu au fost aduse motive obiective pentru care termenul de plată în cazul farmaciilor comunitare să fie prelungit la 60 de zile calendaristice, față de maximum de 30 de zile calendaristice cum este normal.

Dorim să precizăm faptul că în nenumărate adrese, atât către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și către alte instituții din România sau la nivel european, am propus ca și pentru farmaciile comunitare să fie respectate aceleași condiții privind termenele de plată ca ale celorlalți furnizori de servicii medicale – iar aici ne referim în special la aspectele semnalate mai sus, privind durata termenului de plată și data de la care se calculează acest termen de plată. Prin urmare, AFIE a transmis următoarea propunere: „Casele de asigurări de sănătate au obligația să deconteze lunar, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la încheierea fiecărei luni, contravaloarea medicamentelor eliberate de farmaciile comunitare în luna anterioară”. 

Totodată, subliniem faptul că în mod real, acest termen mai „scurt” reglementat de prevederile Contractului-cadru doar pe hârtie, nu este respectat de fapt, cele 60 de zile maxime prevăzute de cadrul legislativ european fiind constant depășite. 

  • Vizualizări: 165